BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
http://www.nilufer.bel.tr
nilufer@nilufer.bel.tr
0090 224 444 16 03
İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa
BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
http://www.nilufer.bel.tr
nilufer@nilufer.bel.tr
0090 224 444 16 03
İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa

Genel Bilgiler

Proje Adı
Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi
Proje Sahibi
BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Adres
İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa
Proje Durumu
Tamamlandı

Akıllı Şehir Bileşenleri

Akıllı Ekonomi

Sektörler

Sosyal Katılım Ekonomi

Proje Hakkında

Nilüfer Belediyesinin "sosyal belediyecilik" değeri doğrultusunda 2016 yılında kurulan Nilüfer İnovasyon Merkezi (NİM); toplumda sosyal inovasyon, yaratıcılık ve sosyal girişimcilik konusunda kapasite artırıcı faaliyetler yürütmektedir. Belirli seviyeye gelen bu çalışmaların daha etkin projelere dönüşmesi için sosyal girişimcilik konusunda bir çatı kuruluş ihtiyacı doğrultusunda “Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi” platformu çalışmalarına başlanmıştır. Bu çerçevede sosyal girişimcilik konusunda kurum içinde de çeşitli kapasite artırıcı faaliyet yürütmüştür.  NİM, sosyal girişimcilik konu özelinde Nilüfer Belediyesinin kapasitesini artırıcı hibe ve fon programlarına başvurular gerçekleştirmiştir.

Nilüfer Sosyal Girişimcilik Platformu kurulmadan önce European  Commission’s “Instrument for Pre-accession Assistance – IPA” desteği altında “CSO Partnerships and Networks on Strengthening Cooperation Between Public Sector and CSOs Grant Scheme” programında Nilüfer İnovasyon Merkezi Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı” projesinde de iştirakçi olarak yer almıştır. Merkez yapılanmasının oluşturulması aşamasından faaliyete geçmesi aşamasına kadar planlı bir çalışma yürütülmüştür. Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı destekleri ile finansal, ekonomik, sosyal, teknik, hukuki, örgütsel ve risk analizleri ortaya koyan bir fizibilite çalışması yapılmıştır. Bu çalışmayla sosyal girişimcilik merkezinin kurulmasına yönelik gerekli kaynak ve araçların planlaması yapılarak bir yöntem oluşturulmuştur. Bu çerçevede sosyal girişimcilik konusunda yerel potansiyelin tespiti için çalışmalar yürütülmüş ve Nilüfer Belediyesinin kapasite ve kaynakları değerlendirilmiştir. Merkezin misyon, vizyon ve hedefleri belirlendikten sonra yönetim modeli oluşturulmuştur. Daha sonra, sosyal girişimci adayları için uygulanacak interaktif eğitim ve etkinlik planı, yarışma ve hackathonlar, eşleştirme ve mentörlük gibi uygulamalar hayata geçirilmiştir. Sürecin işleyişinin izleme ve değerlendirmesini yapabilmek adına merkezin sosyal etkisini ölçecek araçlar ve bu araçların uygulama alanları belirlenmiştir. Daha sonra merkezin fiziksel olarak hayata geçirilmesi aşamasında da, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2019 yılı “Girişimcilik Mali Destek Programı” altında destek alınmıştır. 2 yıl süren proje için kullanılan finansmanın %25’lik bölümü Nilüfer Belediyesi, %75’lik bölümü ise Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından karşılanmıştır.

Tüm bu çalışmalar sonucunda Nilüfer Belediyesi, sosyal girişimcilik konusunda kapasite artışı sağlamak ve sosyal iş modellerini desteklemek amacıyla yerel yönetimlerde Türkiye’nin ilk sosyal girişimcilik merkezini hayata geçirmiştir. Bu çerçevede proje ile elde edilmek özel amaçları aşağıdaki gibidir:

·         Bursa ilinin sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla çatı bir kuruluş oluşturmak ve konu ile ilgili kapasitesini artırmak,

·         Bursa’daki potansiyel sosyal girişimcilerin kapasitesini artırarak sosyal etki yaratacak iş fikirlerini ortaya çıkarmak, geliştirmek ve desteklemek,

·         Sosyal girişimcilik konusunda yerel yönetimler için uygulanabilir bir işleyiş mekanizması ve model geliştirmek,

·         Sosyal girişimcilik olgusu hakkında yapılacak görünürlük faaliyetleriyle başta Bursa şehri olmak üzere bilinirliği artırmak ve farkındalık oluşturmak,

·         Sosyal sorunlara çözümler üreten bir toplum inşasına katkıda bulunmak amacıyla oluşturulacak merkez ile Nilüfer Belediyesinin “Sosyal Girişimcilik” konusunda kurumsal kapasitesini artırmaktır.

Merkez ile Nilüfer Belediyesinin ve potansiyel sosyal girişimci aktörlerinin karşılıklı işbirliği yapabileceği; sosyal projelerini toplumun bütün kesimlerine ulaşmasını sağlayacak bir platform hayata geçirilmiştir. Merkezin hayata geçmesiyle de sosyal girişimcilik konusunda yerel yönetimler için örnek bir model geliştirilmiştir. Bu kapsamda Nilüfer Belediyesi, sosyal sorunlar için sürdürülebilir projeler üretme işini sosyal iş modellerini hayat geçiren sosyal girişimci aktörlerle işbirliği içerisinde paylaşmaya başlamıştır. Proje kapsamında; 500 m2 alanda içerisinde eğitim ve 3D modelleme atölyesi, paylaşımlı ofis alanı, sosyalleşme alanı ve idari ofislerden oluşan Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi kurulmuştur. Merkezde; açık sahne etkinlikleri, seminerler, deneyim paylaşım toplantıları, eğitimler ve yarışmalar ile toplumun sosyal girişimcilik konusunda kapasitesinin arttırılmasına yönelik faaliyetler yürütülmektedir.

Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi projesi Nilüfer Belediyesi üst yönetimi tarafından desteklenerek 2020-2024 yılı Stratejik Plan çalışmalarında sosyal girişimcilik faaliyetlerinin şehrin üst planında yer alması kararlaştırılmıştır. Böylece hem “Sosyal Girişimcilik” kavramı ilk kez bir yerel yönetimin stratejik planında yer almış hem de sosyal girişimcilik özelinde yapılan çalışmaların sürdürebilirliği sağlanmıştır. Bu çerçevede; Nilüfer Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planında “Stratejik Amaç-5:Ekonomik Gelişim”   ana amacı altında  “Bölgede Sosyal girişimcilik algısının ve ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlamak” hedefi bulunmaktadır.  Projeyle sosyal fayda yaratacak yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere destek olunması ve sosyal girişimcilikle ilgili farkındalık artırılması çalışmaları doğrultusunda bu stratejik hedefi güçlendirecek faaliyetler ve projeler yürütülmektedir. Bu doğrultuda hedefi destekleyecek “Sosyal Girişimcilik Algısının Geliştirilmesine Yönelik Etkinlik ve Faaliyetlerin Yürütülerek Sosyal iş Modellerinin Geliştirilmesine Katkı Sağlanması” projesi belirlenerek performans göstergeleri tanımlanmış ve bütçelendirilmiştir. Yürütülen faaliyetler ve Sosyal girişimcilik faaliyetleri, stratejik plan çalışmaları dışında kurumun süreç yönetim sistemine de entegre edilmiştir. Bu kapsamda “Kentin Ekonomik Gelişimi” ana sürecinin altında Strateji Geliştirme Müdürlüğüne bağlı “Sosyal Girişimciliği Destekleme” alt süreci tanımlanarak süreç haritasına eklenmiştir.

Proje Vizyonu

Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına hizmet eden sosyal girişimleri destekleyerek daha iyi ve kalkınmış bir toplum inşasına katkı yapmak ve sosyal girişimcilik konusunda ulusal çapta lider kurumlar arasına girmek.

Teknolojiler

Prototipleme atölyesinde 3 boyutlu modelleme teknolojileri (3B Yazıcı, 3B Tarayıcı, 3B Kalem), 400x400cm işleme alanına sahip lazer kesici ve ahşap modelleme kitleri (Manuel ( Konvansiyonel ) Torna Tezgâhı, Manuel ( Konvansiyonel ) Freze Tezgâhı, CNC Freze Tezgâhı, 4 Eksen Simültane CNC Freze Tezgâhı) bulunmaktadır.

Hedef Kitle

İl -Sosyal girişimcilik ekosisteminin en önemli paydaşları olarak düşünülen Bursa İlindeki genç girişimciler; ilgili mahalle komiteleri, STK, meslek kuruluşları ve kooperatif temsilcileri ve diğer tüm sosyal girişimci aktörler projenin ilk hedef grubunu oluşturmaktadır.

Paydaşlar

Üniversite - Açıklama: Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile Teknoloji Transfer Ofislerine (TTO)

Yerel Yönetim - Açıklama: (Belediye Birimleri): Nilüfer İnovasyon Merkezi (Strateji Geliştirme Müdürlüğü)

Proje Çıktısı/Sonucu

• 500 m2 alanda içerisinde eğitim/ etkinlik, 3D modelleme atölyesi, paylaşımlı ofis alanı, sosyalleşme alanı ve idari ofislerden oluşan merkez • Toplam 96 etkinlik ve 2024 kişi katılımcı • Düzenlenen yarışma kapsamında 2020 yılında 6, 2021 yılında 6 ve 2022 yılında 6 olmak üzere toplam 18 sosyal girişimci destekleme • Merkez gönüllü havuzunda 21 mentör ve 19 eğitmen

Proje Lokasyonu