BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
http://www.nilufer.bel.tr
nilufer@nilufer.bel.tr
0090 224 444 16 03
İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa
0
0
0
YEREL YÖNETİM
BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
http://www.nilufer.bel.tr
nilufer@nilufer.bel.tr
0090 224 444 16 03
İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa
0
0
0
YEREL YÖNETİM

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Gelişmiş Altyapı Arazi Kullanımı Dirençlilik Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Güvenlik Veri Ekonomi Dönüşüm Teknolojileri

Akıllı Şehir Bileşenleri

İletişim Teknolojileri Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilgi Teknolojileri Bilgi Güvenliği Akıllı Yönetişim Akıllı Yapılar Akıllı Ulaşım Akıllı Sağlık Akıllı Mekân Yönetimi Akıllı İnsan Akıllı Güvenlik Akıllı Enerji Akıllı Ekonomi Akıllı Çevre Akıllı Altyapı Afet ve Acil Durum Yönetimi

Yaklaşık 600.000 nüfusa sahip Nilüfer, Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan 4. büyük kent Bursa’nın (~4.000.000) merkez ilçe belediyesidir. Bir ‘sanayi kenti’ kimliğiyle yoğun göçe maruz kalan Bursa’nın en yeni yerleşim yeri olan Nilüfer, hem planlı bir bölge, hem de toplu konut bölgesi olması nedeniyle Bursa’nın cazibe merkezidir. Ekonomiye katkısı ile Türkiye`nin ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Nilüfer 1987 yılında Belediye statüsüne kavuşmuştur. 64 mahalleye ayrılan Nilüfer; tarih öncesi yerleşimler, antik kentler, Bizans kaleleri ve Osmanlı zamanına kadar uzanan, zengin bir kültürel mirasa sahip kırsal alan ve modern ve dinamik kentsel alan olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

7000 yıllık bir yerleşim yeri üzerinde kurulmuş olan Nilüfer ilçesi adını içinden geçen Nilüfer Çayı’ndan, Nilüfer Çayı da adını Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun’dan almıştır.  Yeni yapılanan bir bölge olmanın da avantajıyla, kent planlamasından, çevresel şartlara kadar her konuda çağdaş standartlara sahip olan Nilüfer, bu yönüyle kısa sürede Bursa’nın çekim merkezi olmuş bir ilçedir. Bu nedenle de Bursa’da nüfus artış hızı en fazla olan yerleşim yeridir. 

Yapılan araştırmalara göre, Bursa bölgesindeki ilk yerleşime ev sahipliği yapan Nilüfer ilçesi, gerek Osmanlı ve Bizans, gerekse tarihin daha önceki dönemlerinin izlerini taşır. Nilüfer’de;  Alaaddinbey Mahallesi’nde bulunan Tepecik Höyüğü, Gölyazı, Tahtalı Köyü, Akçalar beldesinin Aktopraklık Höyüğü ve Gölyazı adalar bölgesi, arkeolojik sit kapsamına alınmış bölgelerdir. Bu bölgelerde tarihin çeşitli dönemlerine ait kilise, cami, hamam, çeşme, manastır-kale kalıntıları gibi yapılar ile tescilli anıt ağaçlar ve hatta tarih öncesine ait buluntular yer almaktadır.

Nilüfer Bursa’ya ve Türkiye’ye sağladığı ekonomik katkı açısından Bursa’nın ilçeleri arasında ilk sıradadır. Çünkü Bursa nüfusunun önemli bölümüne istihdam olanağı sağlayan; Büyük Organize Sanayi Bölgesi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, Deri Organize Sanayi Bölgesi  ve  Küçük Sanayi Sitesi İlçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Çalı ve Kayapa da organize bölgesi kapsamında olmayan çok sayıda fabrika mevcuttur. Bu yönü ile Nilüfer, ülkemiz ekonomisine önemli oranda gelir sağlayan bir sanayi ilçesidir. 

Nilüfer İlçesi merkez ilçe olup, kentsel gelişimini tamamlamıştır. Kentin gelişmeye açık bölgesi olduğu için sanayi yatırımcıları için de tercih edilen bir bölge olan Nilüfer, tüm bunlara ve hızlı kentsel gelişmeye rağmen, tarımsal üretim alanındaki özelliklerini de henüz kaybetmemiş bir ilçedir. Nilüfer İlçesinin farklı bir yüzü olan köylerinde verimli tarım arazileri ve uygun iklim şartları, farklı ürün desenlerinin gelişmesine olanak sağlamaktadır. İlçenin 507.546 dekar olan yüzölçümü içindeki tarım arazisi varlığı 195.172 dekardır. Tarım arazileri içindeki nadas ve tarıma elverişli olup da kullanılmayan arazi varlığı olan 51.801 dekar arazi dışında kalan 143.371 dekar alanda aktif olarak tarla, sebze, meyve ve zeytincilik faaliyetleri yürütülmektedir.

Nilüfer’de tarımsal üretimin yanı sıra, hayvancılık da önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. İlçe’de küçükbaş hayvan üretimi gelişmiş olup, arıcılık, tavukçu­luk, ipekböcekçiliği de ilçe ekonomisinde önemli paya sahiptir. Büyük­baş hayvan üretimi de son yıllarda artmıştır.

Nüfusu büyük bir hızla yükselen Nilüfer’de eğitim öğretim kurumlarının sayısı da her geçen gün artmaktadır. Sosyo-kültürel düzeyi yüksek bir demografik yapıya sahip olan Nilüfer, bu yönüyle özel okulların da tercih ettiği bir kent konumundadır.

Ülkemizin başarılı eğitim kurumlarından biri olan Bursa Uludağ Üniversitesi de Nilüfer ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olan Bursa Uludağ Üniversitesi’nde halen; 15 fakülte, 3 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 1 devlet konservatuarı, 27 uygulama ve araştırma merkezi, 1 araştırma merkezi ile rektörlüğe bağlı 5 bölüm bulunmakatdır. 2554 akademik, 2134 idari personeli bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi, 70 binin üzerinde öğrenciye eğitim hizmeti vermektedir.

Nilüfer Belediyesinin sloganı “Gülümseyin Nilüfer`desiniz!”`dir. Bu slogan Nilüferlilerin yüzlerinde hep bir gülümseme olması hedefini yansıtmaktadır. Nilüferliler gülümser çünkü onlar yönetilen değil, kenti birlikte yönetenlerdir. Bu yönetim anlayışı demokratik katılımcılık ve yönetişim ilkesi doğrultusunda kentin tüm kurumları ve kurallarını kapsamaktadır.