TRİMAİL BİYOLOJİK TARIM GIDA EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ


TRİMAİL BİYOLOJİK TARIM GIDA EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ


Genel Bilgiler

Proje Adı
ELMA BAHÇELERİNDE BİYOLOJİK MÜCADELE TEMELLİ ENTEGRE MÜCADELE MODELİ
Proje Sahibi
TRİMAİL BİYOLOJİK TARIM GIDA EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Adres
Proje Durumu
Devam Ediyor

Akıllı Şehir Bileşenleri

Akıllı İnsan

Akıllı Ekonomi

Akıllı Çevre

Akıllı Altyapı

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Arazi Kullanımı Dirençlilik Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Güvenlik Ekonomi Yeşil Dönüşüm

Proje Hakkında

Elma üretimi, ülkemiz meyveciliğinde çok önemli bir tarımsal iş koludur. Elma üretiminde hem potansiyelimiz, hem de üretimimiz dünya sıralamasında önemli bir konuma sahiptir. Bu dalda üretim esnasında karşılaşılan ana zararlıların mücadelesinde çok önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu zararlıların mücadelesinde üreticilerimizin kimyasal mücadeleyi tek çözüm olarak görmesi ve gereğinden fazla tarım ilacı kullanıyor olması, birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar; zararlılarda direnç problemi, işgücünün ve diğer girdi maliyetlerin artması, doğal düşman popülasyonunun düşmesi ve etkisizleşmesi, yurtdışına olan tarım ilacı bağımlığının artması, başta su ve toprak olmak üzere tüm doğal kaynakların kirlenmesi, insan sağlığına olan olumsuzluklar ve ihracatta ürünlerimizin kalıntı nedeniyle geri dönmesi olarak sıralanabilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sürdürülebilir mücadele için Entegre Mücadele stratejisini benimsemiş ve bu mücadele stratejisinin geliştirilmesi için biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere önemli destekler vermektedir. Sadece sera ürünleri ile turunçgil ve nar alanlarında verilen destekler, ülkemizde biyolojik mücadele uygulamalarının başlamasına önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle güney bölgelerimizde uygulanan bu destekler ile uluslararası biyolojik mücadele ürünü üreten firmalar, aynı tarım ilaçlarında olduğu gibi yurt dışından doğal düşmanları ithal ederek üreticilerimize satmaktadırlar. 

Teknokentte  biyolojik mücadele etmelerinin yerel üretim teknolojilerini geliştirmek üzere 2014 yılında ar-ge ve inovasyon odaklı kurulan firmamız (TriMail Biyolojik Tarım Ltd. Şti),  bünyesinde önemli sayıda ar-ge personeli bulundurmaktadır. Teknokentteki diğer yerel biyolojik mücadele etmenleri konusunda faaliyet gösteren firmalarla kümelenme çalışmasını başarıyla uygulayan firmamız; üniversite, bakanlıklar ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile de yakın iş bilirliği içerisinde olup bu kurumlarla somut projeler gerçekleştirmektedir. 

Ülkemiz bitki koruma uygulamalarında birçok avantajları ile benimsemiş olduğumuz entegre mücadele programlarında biyolojik mücadele uygulamaları yeterli düzeyde değildir.  Ülkemizde biyolojik mücadele etmenlerinin üretim teknolojilerinde ar-ge ve inovasyon eşiğini geçememekten kaynaklı sorunlar yaşamaktayız. Proje ile farklı üniversitelerle biyolojik mücadele konusunda işbirliği yaparak ülkemizdeki biyolojik mücadele çalışmalarını salt laboratuvar çalışmalarından çıkartıp biyolojik mücadele etmenlerinin yerel üretim teknolojisinin geliştirilerek uygulamaya sokulması ve biyolojik mücadele temelli entegre mücadele modellerinin geliştirilmesine alt yapı oluşturmak amaçlanmıştır.

Proje Vizyonu

Proje ile ülkemizde elma alanında kalıntı probleminin önlenmesinde, biyolojik mücadele temelli entegre mücadele anlayışının gelişmesinde önemli bir adım atılmış olacaktır. Proje, ekip çalışmasıyla pestisitler ve biyolojik mücadele etmenleri konusunda yurt dışına olan bağımlığın azalmasına katkı sağlayacak ve uluslararası düzeyde üretim yapabilecek yerel bir biyolojik mücadele firmasının oluşumuna katkı sağlanacaktır. Proje ihracatta gıda güvenliği konusunda ülkemizin yaşadığı olumsuzlukların önlenmesi adına da önemli katkı sağlayabilecektir.

Teknolojiler

böcek üretimi

Hedef Kitle

İlçe -bitkisel üreticiler

Paydaşlar

Şahıs - Açıklama: üreticiler

Özel Sektör - Açıklama: trimail

Üniversite - Açıklama: ankara üniversitesi kırıkkale üniversitesi eskişehir osmangazi üniversitesi

Proje Çıktısı/Sonucu

Proje, yerel biyolojik mücadele etmenlerinin üretim ve salım teknolojilerinin geliştirilmesi ile entegre mücadele kapsamında kullanımı konusuna odaklanmış hedefler içermektedir. Projede elma yetiştiriciliğinde elma içkurduna karşı farklı Trichogramma türlerinin (T. evanescens, T. brassicae ve T. pintoi) ve Bracon hebetor'un ekonomik kitle üretimi ve salımı ile entegre mücadele çerçevesinde değerlendirilmesini esas alan bütüncül metotlar içermektedir. Ülkemizde bugüne kadar bu üç faydalı böceğin üretimi ve salımı konusunda çok değerli çalışmalar yapılmıştır. Ancak bu çalışmalar, çok küçük ölçekli üretimleri ve Ar-Ge çalışmalarını içermekte ve piyasa koşulları ile karşılaştırıldığında bunların ekonomik anlamda çok pahalı uygulamaları içerdikleri görülmektedir.

Proje Lokasyonu