Bellek Ankara

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.ankara.bel.tr/
cbs@ankara.bel.tr
03125071000
Emniyet Mah. Hipodrom Caddesi No: 5 Yenimahalle
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.ankara.bel.tr/
cbs@ankara.bel.tr
03125071000
Emniyet Mah. Hipodrom Caddesi No: 5 Yenimahalle

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Arazi Kullanımı Sosyal Kalkınma

Akıllı Şehir Bileşenleri

Akıllı Yapılar Akıllı Mekân Yönetimi

Uygulama Kataloğu

Uygulama Hakkında

Bir farkındalık yaratma projesi olan Bellek Ankara Projesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan akademik koordinatörler ve geniş bir araştırmacı ekibin işbirliğiyle yürütülmüştür.  Ankara’nın geçmişten günümüze tanıklık ettiği uygarlıklarla oluşan çok katmanlı kentsel kimliğini oluşturan mekânsal ve toplumsal değerlerini saptayan, belgeleyen ve paylaşıma açan bu proje, bu değerlerin bilinir kılınmasını ve böylece bu değerlere sahip çıkılmasının sağlanmasını amaçlamaktadır.

Projenin 2022 yılında tamamlanan veritabanı çalışmaları, Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı ve bu alanı çevreleyen etkileşim alanlarını kapsıyor. Veritabanı, çok paydaşlı uzman bir ekip ile birlikte hazırlanan web sitesine aktarılarak paylaşıma açılmış, web sitesinden elde edilen kare kodlar, yapı ve açık alan künye levhalarına aplike edilmiştir.

 

Projenin ilk etabında, Ankara Kalesi, Hacı Bayram Meydanı, Hükümet Meydanı gibi Ulus’ta belirlenen 6 açık alan ve meydana Bellek Ankara totemleri yerleştirilmişti.

 

İkinci etapta ise projenin diğer çıktısı olarak veritabanında yer alan 80 yapının künye levhaları için Koruma Kurulu’nun alığı karar doğrultusunda, hak sahiplerinden muvafakat alınan 34 yapıya toplamda 43 künye levhasının yapılara asılma işlemleri tamamlandı. Projeye özel olarak Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan künye levhalarında, yapının günümüzdeki kullanım bilgisi, özgün adı, yapım tarihi ve dönemi, mimarlarının ismi ve yapı tescil bilgisi bulunuyor. Ayrıca panolar üzerindeki kare kod okutularak bellek.ankara.bel.tr adresinde yapıya ait daha ayrıntılı bilgilerle tarihi ve güncel fotoğrafların yer aldığı sayfaya ulaşılabiliyor.