Ülkemizde akıllı şehir çalışmaları 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 16 bileşen altında incelenmektedir. Bu bileşenler içerisinde ulaşım; hem doğrudan günlük hayatın içerisinde olması, hem de çevre, altyapı, enerji, güvenlik gibi birçok bileşenle doğrudan temas etmesi sebebiyle en önemli akıllı şehir bileşenleri arasında yer almaktadır.
Bu doğrultuda akıllı şehir yaklaşımının merkezinde yer alan veriye dayalı karar sistemleri, ulaşım bileşeni içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ulaşım planlamasının gözleme değil veriye ve analize dayalı olarak gerçekleştirilmesi ile yatırımların daha doğru ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesine, kaynak israfının önlenmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Ülkemizde yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek akıllı ulaşım projelerinin etkin bir şekilde uygulanması için etkin analiz yöntemleri geliştirilmesi, bu kapsamda yapılacak modellemeler doğrultusunda uygulamaların sürekli olarak iyileştirilmesi önem arz etmektedir. Bu proje ile otomobil, motosiklet, kamyon gibi araçlar, toplu taşıma güzergahları, yayalar ve bisiklet yollarının dahil edilebileceği kent içi hareketlilik analizlerinin yapılmasına yönelik yazılım geliştirilmesi ve bu doğrultuda belediyelerde kapasite geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla kent içi hareketlilik analizlerinde kullanılan, 2001 yılından beri geliştirilen açık kaynak kodlu Simulation of Urban Mobility (SUMO) paket programının Türkiye’ye uyarlanması, özellikle kavşak ve arter bazlı iyileştirmelerde ve akıllı şehir uygulamalarında yerel idarelerde yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.
Hedef doğrultusunda SUMO yazılımının sahip olduğu özellikler incelenmiş mevcut program ve geliştirilmesi üzerine çalışılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda SUMO’ya Türkçe dil desteği sağlanarak ve parametrelerin Türkçe açıklamaları eklenerek kullanım kolaylığı sağlanmıştır. Programın arayüzünde ise kullanıcıya kolaylık sağlamak adına araçlar isim açıklamalarıyla birlikte panellere yerleştirilmiş ve gerekli kısımlarda Türkçe bilgi kutucukları eklenmiştir. SUMO’da gelişmiş bir 3B seçeneğinin sunulması için çalışmalar yürütülmüştür.
SUMO
Eclipse SUMO (Simulation of Urban MObility), büyük ağları işlemek için tasarlanmış, açık kaynaklı, son derece taşınabilir, mikroskobik ve sürekli çok modlu trafik simülasyon paketidir.
SUMO, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR)) tarafından geliştirilmiştir (2001). Avrupa kaynaklı kâr amacı gütmeyen açık kaynak kodu geliştirme topluluğunun bir parçası olarak yer almaktadır.
SUMO, simülasyon yazılımıdır. Ancak günümüzde bir paket halini almıştır. Paketin içerisinde 14 adet yazılım, yaklaşık 150 adet araç bulunmaktadır.
İlk bakışta
SUMO:
Programın Uygulama Alanları
SUMO, çok çeşitli araştırma sorularını yanıtlamak için çeşitli projelerde kullanılmıştır:
Kent İçi Hareketlilik Analizi Sistemi
Proje ile Geliştirilen ve Eklenen Özellikler
Gelecek
Projeksiyonu
“Kent İçi Hareketlilik Analiz Sistemi (SUMO Türkiye Uyarlaması)”nin ve yine Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Akıllı Şehirler Dairesi tarafından “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında geliştirilen “Trafik Güvenliği Analiz Platformu”nun birbirlerini destekleyecek şekilde efektif kullanımı ile kamu kurum ve kuruluşlarının ulaşım planlamaları ve projelerine katkı sağlanabilir.
Sistemden Örnek Arayüzler