Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Hazırlama

DETA DANIŞMANLIK EĞİTİM TANITIM VE ORGANİZASYON TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
http://www.detadanismanlik.com.tr
info@detadanismanlik.com.tr
312 446 28 40
Sancak Mah. Cidde Cad. 33/7 Çankaya/ANKARA
DETA DANIŞMANLIK EĞİTİM TANITIM VE ORGANİZASYON TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
http://www.detadanismanlik.com.tr
info@detadanismanlik.com.tr
312 446 28 40
Sancak Mah. Cidde Cad. 33/7 Çankaya/ANKARA

Sektörler

Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Ekonomi Dönüşüm Teknolojileri

Akıllı Şehir Bileşenleri

Akıllı Yönetişim Akıllı İnsan Akıllı Ekonomi

Çözüm Hakkında

DETA Danışmanlık, Akıllı Şehirler kapsamında;  şehre özgü yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası hazırlanması, bölgesel planlamalar yapılması, gelişim planları hazırlanması, durum analizi yapılması, rehberlik mekanizmaları oluşturulması ve konsept çalışmalarının gerçekleştirilmesi kabiliyetine sahiptir. Gerçekleştirdiği çalışmalardan bazıları şöyledir:

·         Aydın Koçarlı Belediyesi Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası (2020-2024) Projesi

Güney Ege Kalkınma Ajansı 2020 teknik destek programı kapsamında Aydın Koçarlı Belediyesi’ne “Koçarlı Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası”  DETA Danışmanlık tarafından, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde hazırlanmıştır. 

Proje çerçevesinde kamu, STK, özel sektör temsilcileri, girişimci kadınlar, gençler, Vodafone Akıllı Köy ile odak grup görüşmeler, toplantılar, vatandaşlarla ve paydaşlarla anket ve analizler gerçekleştirilmiştir. Bütün paydaşların farkındalığını artırmak için spot film hazırlanmış ve paylaşılmıştır. Saha çalışmalarında ilçedeki akıllı şehir kapsamındaki çalışmalar ve potansiyeller yerinde incelenmiştir. Mevcut Durum Analizi, Akıllı Şehir Vizyonu ile Stratejik Odak Alanlarının Tespiti, Amaç ve Hedefler, Akıllı Şehir Yol Haritasının Hazırlanması, İzleme ve Değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.  Bu çalışma Türkiye’de ilçeler bazında ilktir.

·         Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Malkara Taksi Durakları Mekânsal Düzenleme ve Teknik Etütleri (2020)

Proje çerçevesinde mevcut durum analizi yapılmış, Malkara sınırlarında çalışan taksi sayıları, durak noktaları tespit edilecek, gelen şikâyet ve talepler incelenip kategorilendirilerek bir sorun tespiti ortaya konulmuştur. Saha gözlemleri ve analizleri yapılmıştır. Tanımlanan sorun üzerinde ulaştırma mühendisliği kapsamında sayısal analizler, teknik çözümler ve işletmeye dair öneriler hazırlanmıştır. İlçenin genel ulaşım altyapısı mühendislik açısından analiz edilerek ilçenin ulaşım koşullarını iyileştirecek öneriler hazırlanmıştır.

·         Amasya Belediyesi Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası (2021-2024) Projesi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 teknik destek programı kapsamında Amasya Belediyesi için “Amasya Belediyesi Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası (2021-2024)” çalışması DETA Danışmanlık tarafından hazırlanmıştır. Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmasında T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı esas alınmıştır.

T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Akıllı Şehir Stratejisi Yol Haritası kılavuzu esas alınarak raporun kapsam ve organizasyonu;  Mevcut Durum Analizi, Kavramsal Yaklaşım, Saha Çalışmaları, Paydaş Analizi, Stratejik Odak Alanları ve Vizyon, Amaç ve Hedefler, Yol Haritası, İzleme ve Değerlendirme, Risk Yönetimi Mekanizması, Akıllı Şehir Programı başlıklarından oluşturulmuştur. Raporun amacı; Amasya ilinin akıllı şehir altyapısını her yönüyle inceleyip mevcut durumu ortaya çıkararak, kentte çoklu katılımı sağlamak ve gelişimine katkı sağlayacak stratejileri çoklu katılım ile ortaya koymak ve izleme sistemini tanımlayıp, risk yönetimini ortaya koyup kentin bölgede ve ülkede bir model olmasına katkı sağlamaktır. Raporun hazırlık sürecinde analizler yapılmış, detaylı saha çalışmaları gerçekleştirilmiş, bölgedeki firma, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları vb. gibi paydaşlar ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, anketler uygulanmıştır. Ek olarak akıllı şehirle ile ilgili ulusal ve uluslararası literatür taraması yapılmış, araştırmalardan destek alınmış, daha önce gerçekleştirilmiş örnek çalışmalar incelenmiştir. Araştırma kapsamında dünyadaki ve ülkedeki akıllı şehirler incelenmiş, Amasya ile benzerlikleri ve farklılıkları göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınmıştır.

·         Malatya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası (2022-2025) Projesi

Fırat Kalkınma Ajansı 2021 teknik destek programı kapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi için “Malatya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası (2022-2025)” çalışması DETA Danışmanlık tarafından hazırlanmıştır. Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmasında T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı esas alınmıştır.

Gerçekleştirilen eğitimlerde interaktif bir çalışma yöntemi benimsenmiştir. Eğitim kapsamında akıllı şehir faaliyetleri ve genel kapsamı hakkında sunumlar yapılmış olup, dünyadan ve Türkiye’den örnekler ile pekiştirilmiştir. Ardından örnek projeler gerçekleştirmek üzere proje grubuyla birebir çalışma yapılmıştır.  Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 12 Daire Başkanlığı 6 grup olacak şekilde planlanmış ve eğitimler bu kapsamda gerçekleştirilmiştir.

Çalışmalar çerçevesinde SWOT Analizi ve Paydaş Analizi de gerçekleştirilmiştir Raporunun hazırlanması sürecinde, birincil ve ikincil veri toplama çalışmaları masabaşı ve sahada olmak üzere iki ayrı alanda yürütülmüştür. Mevcut durum analizlerinin yapılmasının ardından, kıyaslama yöntemleri ile dünyadaki benzer proje örnekleri incelenmiştir.

Elde edilen mevcut durum analizi çalışmaları ile akademik araştırmalardan elde edinilen bilgiler sentezlenerek akıllı şehir stratejisi ve yol haritası içeriğinin hazırlanmasında kullanılmış, literatürel araştırma çalışmalarının sonuçlarına göre analizler yapılmıştır.  Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışması çerçevesinde projede yer alan uzmanlarla yüz yüze ve çevrimiçi ilerleme toplantıları gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler değerlendirilerek, sürecin etkin şekilde yürütülmesi sağlanmıştır. Proje çerçevesinde “Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası” çalışmasının başladığı ile ilgili haberler sosyal medya kanallarında paylaşılmıştır. Sunumlarda, anket çalışmalarında ve her türlü dokümanda görünürlük unsurlarına özel önem verilmiştir.

·         Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı Yol Haritası (2023-2026) Projesi 

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2022 teknik destek programı kapsamında Sakarya Büyükşehir Belediyesi için “Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı Yol Haritası (2023-2026) Projesi” çalışması DETA Danışmanlık tarafından hazırlanmıştır.

Projenin amacı, Sakarya ilinin ulaşım ve kentsel hareketlilik alanlarında mevcut durumunu ortaya çıkararak, Sakarya’da ulaşımı sürdürülebilirlik kapsamında geliştirip herkes için erişilebilir ve ilin yaşam kalitesini artıran bir ulaşım sistemi oluşturmak için Sürdürülebilir Kentsel Haraketlilik Strateji ve Yol Haritasının ortaya konmasıdır.  Çalışma çerçevesinde odak görüşmeler, anketler ve analizler gerçekleştirilmelidir. Raporun kapsam ve organizasyonu; Mevcut Durum Analizi Saha Çalışmaları, GZFT Analizi, Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik, Sakarya Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Vizyonu, Stratejik Odaklar, Amaç ve Hedefler, Yol Haritası başlıkları çerçevesinde oluşturulmuştur.

·         Karesi Belediyesi Akıllı Kent Dönüşümü Projesi (2022)

Güney Ege Kalkınma Ajansı 2022 teknik destek programı kapsamında Karesi Belediyesi Akıllı Kent Dönüşümü Projesi,  DETA Danışmanlık tarafından gerçekleştirilmiştir. Danışmanlık ve eğitim çalışmasında T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı esas alınmıştır.

Karesi Belediyesi personeline yönelik geniş bilgilendirme ve danışmanlık gerçekleştirilmiştir. Üzerinde durulan konular şöyledir: Akıllı Kentler, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Kentsel Hareketlilik, Yenilenebilir Enerji, Akıllı Kentlerde Çevre Yönetimi, Akıllı Teknolojiler İçin Yaygınlaştırma, Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Hazırlama.