ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.tepebasi.bel.tr/
bilgi@tepebasi.bel.tr
0 222 211 40 00
Hoşnudiye Mahallesi Şahin Cd. No:84 26130 /TEPEBAŞIESKİŞEHİR
ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.tepebasi.bel.tr/
bilgi@tepebasi.bel.tr
0 222 211 40 00
Hoşnudiye Mahallesi Şahin Cd. No:84 26130 /TEPEBAŞIESKİŞEHİR

Genel Bilgiler

Proje Adı
REMOURBAN (Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması için Yenileme Modeli)
Proje Sahibi
ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Adres
Hoşnudiye Mahallesi Şahin Cd. No:84 26130 /TEPEBAŞIESKİŞEHİR
Proje Durumu
Tamamlandı

Akıllı Şehir Bileşenleri

Bilgi Teknolojileri

Akıllı Yönetişim

Akıllı Yapılar

Akıllı Ulaşım

Akıllı Sağlık

Akıllı Mekân Yönetimi

Akıllı İnsan

Akıllı Güvenlik

Akıllı Enerji

Akıllı Ekonomi

Akıllı Çevre

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Gelişmiş Altyapı Arazi Kullanımı Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Güvenlik Veri Dönüşüm Teknolojileri

Proje Hakkında

7 ülkeden 22 ortaklı konsorsiyumda, uygulayıcı kentler İspanya’dan Valladolid, İngiltere’den Nottingham ve Türkiye’den Tepebaşı, İzleyici kentler Belçika’dan Seraing ve Maceristan’dan Miskolc’tur. Proje, Aşağı Söğütönü bölgesinde 30 dönüm alanı kapsayacak “Yaşam Köyü’nde” gerçekleşmektedir. Yaşam Köyü’nün içinde Alzehimer Bakım Merkezleri, Sağlıklı Yaşlılar Bakımevleri, Engelliler Montaj Atölyesi, Belde Evi, Aile Sağlığı Merkezi, Görme Engelliler için Bakımevi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi, Beceri ve Sanat Atölyesi, Sanat Evi, Çocuk Senfoni Orkestrası Merkezi, İlkokul ve kreş gibi sosyal konutlar bulunmaktadır.

Yenilikçi ve ileri teknolojinin yapılandırılması, düşük karbonlu hareketliliğin geliştirilmesi ve sera etkisi yaratan zararlı gaz emisyonlarının azaltılması için 4 ana hedefi bulunmaktadır.

Bunlar;

·         Binalarda ve mahallelerde düşük enerjili alanlara geçisin sağlanması, enerji ihtiyacının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması.

·         Çevre dostu ve kentsel ulaşımın sağlanması.

·         Kent altyapısına entegre bilgi ve iletişim teknolojileri ile izleme ve yönetim yapısının akıllandırılması,

·         Vatandaş katılımına odaklanan bu projenin yaygınlaştırılması ve tekrarlanabilirliği.

Diğer yandan temiz ve entegre bir kentsel ulaşım modeline olan talebi arttırmak ve ulaşımda sürdürülebilirliği sağlamak için fosil yakıt ile çalışan hizmet araçlarının büyük bir bölümü çevre dostu araçlar ile değiştirildi. Bu kapsamda belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 adet hibrit binek araç ayrıca kamusal hizmetlerde ücretsiz kullanılmak üzere üretimi ülkemizde yapılan 4 adet %100 elektrikli otobüs ulaşım filomuza dahil edildi.

Akıllı ulaşım sistemlerinin sembolü olan 30 adet elektrikli bisiklet, 3 adet kiralama istasyonu ve 45 adet akıllı bisiklet parkı Yaşam Köyü gidiş güzergahına konumlandırıldı. Türkiye’de ilk defa elektrikli modellerin kullanıldığı Paylaşımlı Bisiklet Sistemi ESPEDAL’ın toplu ulaşım ve tramvay sistemine entegrasyonu sağlanarak halkın hizmetine sunuldu. Bisikletlerin toplu taşıma araçlarına alternatif olarak kullanımının arttırılmasını sağlamak amacı ile yaklaşık 5 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde, proje kapsamındaki çalışmaların izlenebilir kılınması için web tabanlı bir “Akıllı Şehir İzleme Portalı” kuruldu. Bu portalda binalarda tüketilen enerji yenilebilir kaynaklardan üretilen enerji, çevre dostu araçların izlenmesi ve coğrafi konum, elektrikli bisiklet ve otobüslerin kullandığı enerji bilgileriyle veri madenciliği yapılmaktadır.

Proje Vizyonu

Proje, şehirleri ve insan yerleşimlerini güvenli, dirençli ve sürdürülebilir hale getirerek Türkiye’de örnek olmayı ve uluslararası platformlarda ülkemizi temsil etme vizyonu ile hareket etmektedir.

Teknolojiler

GES: 660 adet 265 W polikristal fv panel , 2 adet 20 kW , 4 adet 15 kW adet ve 2 adet 25 kW invertör Ulaşım: • 30 adet elektrikli bisiklet • 4 adet %100 elektrikli otobüs • 22 adet hibrit araç

Hedef Kitle

İlçe -REMOURBAN Projesi’nin temel hedefi bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji ve de ulaşım sektörlerini tek bir noktada birleştirerek yenilikçi çözümler ve tasarımlar belirmek, kasaba ve şehirlerde kentsel dönüşüm modelini yaygınlaştırmak, kent halkının yaşam kalitesini artırmak, sosyal kabul ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, kentsel yenileme için yenilikçi iş modellerinin benimsenmesi olarak özetlenebilir. Bu bağlamda kentsel dönüşüm ve yenileme stratejilerinin odağında kentlerin mihenk taşları olan vatandaşlar bulunmaktadır.

Paydaşlar

Üniversite - Açıklama: Eskişehir Anadolu Üniversitesi

Özel Sektör - Açıklama: Demir Enerji

Proje Çıktısı/Sonucu

• Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak %53 oranında enerji tasarrufu, fosil yakıt kullanılmadığından karbon emisyonunda %63 oranında azalma sağlandı. • Çevre dostu araçlar kullanarak %70 oranında enerji tasarrufu ve enerjisini elektrikten aldığından karbon emisyonunda %70 oranında bir azalma sağlandı. • 30 adet elektrikli bisiklet • 4 adet %100 elektrikli otobüs • 22 adet hibrit araç • Akıllı Şehir İzleme Portalı

Proje Lokasyonu