İSTANBUL BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.bagcilar.bel.tr/
bim@bagcilar.bel.tr
0212 410 06 00
Güneşli Mahallesi Mahmutbey Caddesi No:97 34200 Bağcılar / İSTANBUL
İSTANBUL BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.bagcilar.bel.tr/
bim@bagcilar.bel.tr
0212 410 06 00
Güneşli Mahallesi Mahmutbey Caddesi No:97 34200 Bağcılar / İSTANBUL

Genel Bilgiler

Proje Adı
YAPAY ZEKA DESTEKLİ CHATBOT(BAGBİ)
Proje Sahibi
İSTANBUL BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Adres
Güneşli Mahallesi Mahmutbey Caddesi No:97 34200 Bağcılar / İSTANBUL
Proje Durumu
Tamamlandı

Akıllı Şehir Bileşenleri

İletişim Teknolojileri

Bilgi Teknolojileri

Akıllı Yönetişim

Akıllı İnsan

Sektörler

Güvenlik Veri Dönüşüm Teknolojileri

Proje Hakkında

Tüm sistem ve kanallardan alınan veri ve bilgilere dayalı olarak kişiselleştirilmiş mesajlaşma hizmeti ile kişinin borç, imar durumu, rayiç sorgulama gibi bilgilerini sohbet içerisinde hızlı bir şekilde kullanıcıya sunarak “gerçek bir asistan”nın yapabileceği işlemleri bir “robot” ile gerçekleştirmesine imkân tanır. Vatandaşların belediyecilik hizmetlerinden bu pratik ara yüzle kolayca faydalanarak online hizmet alma kapasitesinin artırılması vizyonunun AI gibi yeni nesil teknolojilerin uygulanması ile bizleri kamu sektöründe öncü bir kuruluş haline getirmektedir.

Proje, tüm belediyecilik hizmetlerimizle ilgili soru ve başvuruları çok hızlı bir şekilde karşılaması, yapılan konuşma günlükleri feedbackleri ile makine öğrenmesinin sağlanması, böylece zaman içerisinde yanlış cevap ihtimalini minimize ederek “gerçek bir operatör” yeteneğine erişmesini sağlayacaktır. E-katılımcılıkla veri havuzumuza önemli bir girdi oluşmasının yanında büyük bir işgücü katkısı sunacağı da açıktır.

Tüm dünyada gerçekleşen dijital dönüşümün çok erken dönemde fark edilerek kurumsal vizyonda somutlaştırılması ile belediyemiz altyapısı sağlam kurumlar listesinde ön sıralarda yerini almıştır. Yıllar içerisinde başta dijital projeler olmak üzere kamu sektöründe “referans” alınan kurumumuz rakiplerine göre önemli bir fark oluşturmuş, bunun yanında diğer kamu kurumlarında uygulamak istediği projelerine “danışmanlık” ile destek vererek kurumsal “know-how”ın kamu yararına yaygınlaştırılmasını sağlamıştır.

Öncelikle tüm proje yönetimi döngülerimizde olduğu gibi bu projemizin yürütülmesinde kurumsal yaklaşımımız “yönetişim, kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik” üzerinedir. Proje sürecimizde; 

  • Görev paylaşımı bazında proje ekibinin oluşturulması, 
  • Kurumun tüm birimlerinde projelerde aktif görev alacak kişilerin atanması (kalite çemberleri), 
  • Eğitimlerin verilmesi, 
  • Çözüm ortakları ile proje geliştirme sürecinde uygulamalı modelleme eğitiminin alınması, 
  • Test süreçlerinde deneyimleme ve geri bildirimlerle ar-ge, ür-ge, 
  • Proje ekiplerinin sürekli desteği ile kurum geneli deneyim, 
  • Sürekli proje geliştirme süreçleri ile kurumsal kapasitenin artışı Konuları etkin bir şekilde uygulanmıştır. Proje geliştirme sürecindeki paydaş katkıları ile çok kriterli karar verme yöntemleri üzerinden sürdürülebilir döngülerle bir yönetim gerçekleştirilmektedir.

Proje geliştirilirken tüm birimlerin aktif katılımları ile şu göstergeler gerçekleşmiştir: 

  • e-belediye hizmet servisleri ile entegre hizmet akışının oluşturulması: 7 farklı senaryo(borç, imar durumu, rayiç sorgulama, etkinlik sorgulama, çevre temizlik/ çöp toplama bilgisi sorgulama, nöbetçi eczane vb..), 
  • Sıkça sorulan sorular (FAQ) listelerinin oluşturulması: 25 Müdürlük, 500 FAQ, 4500 alternatif soru,
  • Yazılım test sürecinde gerçekleştirilen işgücü: 240 adam.saat(155 iş günü, 1086 saat), 
  • Pilot sürecine kurum personelinin bireysel katılımı ile katkı sunulması, 750 Personel.

Proje Vizyonu

Belediyemiz kuruluşundan(1992) bu yana bilgi teknolojilerini aktif bir şekilde kullanmakta ve sürekli olarak geliştirmektedir. Bu vizyon doğrultusunda; ulusal ve uluslar arası dijital dönüşüm eylem planları ve strateji belgeleri yakinen incelenmekte ve paydaşlarımızın menfaatleri de gözetilerek titizlikle uygulanmaktadır. Güçlü dijital altyapımızın üzerine big data yönetimi, yapay zeka, blockchain gibi geleceğe yönelik uygulama projelerini bugünden yürütmekteyiz. Örneğin; Yapay Zeka(AI) destekli chatbot projemizin yanında, Başvuru Merkezimizle entegre bir yapay zeka(AI) modeli ile gelen başvuruların doğru iş süreçlerine aktarılmasını da aktif olarak yürütmekteyiz. Tüm paydaşlarımızın ihtiyaçlarını tüm veri altyapısını kullanarak onların da e-katılımcılığı ile en optimum şekilde projelendirip karşılamak en birincil hedefimizdir.

Teknolojiler

Proje, • AI/Bilişsel, • Makine Öğrenmesi (Machine Learning), • Pilot sürecinde tüm kurum personelinin veri beslemesi işbirliği, • EYBS akıllı otomasyon altyapısı, • Büyük veri yönetimi teknolojilerinin bir bütünü olarak kurgulanmıştır.

Hedef Kitle

İlçe -Bağcılar ilçesinde yaşayan, Belediyemizin herhangi bir hizmetinden faydalanmak veya Belediye hizmetlerimiz hakkında bilgi almak isteyen herkes BAGBİ projesinin hedef kitlesini oluşturmaktadır.

Paydaşlar

Kamu Kurumu - Açıklama: BAGBİ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından takdir görmüş ve akıllı şehir uygulamaları konusunda referans çalışma yapması talep edilmiştir.

Şahıs - Açıklama: BAGBİ'yi kullanan her vatandaş makine öğrenmesinde birer veri kaynağı olduğundan paydaşımız olarak değerlendirilmektelerdir.

Özel Sektör - Açıklama: Proje geliştirmeleri, PALAMAR Teknoloji ile birlikte devam ettirilmektedir.

Proje Çıktısı/Sonucu

2022 Ocak ayından itibaren toplamda 95 bin farklı kullanıcı ile 100 bin diyalog kurulmuştur. Bugüne kadar gelen toplam 251 bin mesaja karşılık BAGBİ tarafından cevap olarak 480 bin mesaj gönderilmiştir. Gelen mesaj sayısı 2022 yılında aylık olarak yaklaşık 12 bin iken 2023 yılında 13 bine yükselmiştir. Giden mesaj sayısı 2022 yılında aylık olarak yaklaşık 24 bin iken 2023 yılında 27 bine yükselmiştir. Kullanıcı sayısı 2022 yılında 46 bin iken 2023 yılının ilk 8 ayında 49 bine yükselmiştir. Belirlemiş olduğumuz eşik değerine göre mesajların anlaşılma oranı ise %83'tür. BAGBİ kullanımı vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılanmış ve artmaya devam etmektedir

Proje Lokasyonu