ANKARA MAMAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.mamak.bel.tr/
mamak@mamak.bel.tr
03125507000
Mamak Caddesi No:181 Hüseyingazi Mahallesi 06260 MAMAK / ANKARA
0
0
0
YEREL YÖNETİM
ANKARA MAMAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://www.mamak.bel.tr/
mamak@mamak.bel.tr
03125507000
Mamak Caddesi No:181 Hüseyingazi Mahallesi 06260 MAMAK / ANKARA
0
0
0
YEREL YÖNETİM

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Arazi Kullanımı Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Güvenlik Veri Ekonomi Dönüşüm Teknolojileri

Akıllı Şehir Bileşenleri

İletişim Teknolojileri Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilgi Teknolojileri Bilgi Güvenliği Akıllı Yönetişim Akıllı Güvenlik Akıllı Çevre
Elmadağ ve İdris Dağı’nın yamaçlarındaki derelerin suyunu toplayan Hatip Çayı Vadisi’nde bulunan Mamak coğrafyası, engebeli bir araziye sahiptir. Bu özelliğiyle doğal bir mirasın sahibidir. Elmadağ yamaçlarındaki kaynak suları ile tarih boyunca Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılamıştır, günümüzde de bu güzellikler varlığını hâlâ korumaktadır.


 Mamak 1983’te ilçe hüviyeti kazanmıştır ancak sahip olduğu coğrafyası ile Antik Çağlardan itibaren insanoğlunun yaşam izlerine rastlanan bir bölgedir. Özellikle Kıbrıs Kanyonu’nda; Frig, Galat ve Roma Dönemi’ne ait kaya yerleşmeler ile Kutludüğün civarında çeşitli arkeolojik alanlar görülür. Bizans hâkimiyetinde bulunan Ankara üzerine, İslâm ordularının yaptığı akınlarda şehit düşen Seyyid Hüseyin Gazi Hazretlerinin türbesi de Mamak sınırları içerisinde bulunan ve kendi adıyla anılan Hüseyin Gazi Tepesi’ndedir.

 Anadolu Selçuklu Dönemi’nde Oğuz Türkmen boylarına mensup kabilelerin şenlendirdiği bölge, bağ ve bahçeleriyle şehrin meyve ve sebze ihtiyacını karşılamış; geniş otlakiyeleri ve çayırlarıyla da hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Lalahan, Gökçeyurt, Bayındır, Kızılca ve Kutludüğün, Oğuz boylarının ilk yerleşim yerlerinin başlıcalarıdır.

Osmanlı Dönemi’nde Kayaş Bahçeleri “Ankara’nın meyvehanesi” olarak meşhurdur. Şehirde bulunan çeşme ve hamamların suyunu karşılamak için çok sayıda vakıf su yolu yapılmıştır. Ayrıca şehirde bulunan çok sayıda medrese, cami, zaviye vb. yapıların giderlerini karşılamak için Mamak coğrafyasında bulunan köy ve mezraların yıllık gelirleri vakfedilmiştir.

Millî Mücadele yıllarında genç Türk subaylarının eğitim gördüğü askerî kışlalar ile yine Ankara’da ilk askerî hastane olan Cebeci Hastanesi, Mamak’ta kurulmuştur. Ankara’nın ilk askerî şehitlik alanı olarak ‘’Şüheda Kabristanı’’ tahsis edilmiş, şühedamız mübarek bedenleriyle Mamak’ı şereflendirmiştir.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Mamak’ta kurulan askerî fabrikalar (Kayaş Kapsül Fabrikası ve Mamak Gaz Maske Fabrikası) ise millî sanayinin ilk kurumları olarak tarihe geçmiştir.


Mamak MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, ROKETSAN Lalahan Tesisi ve TÜBİTAK SAGE (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) bölgede bulunan diğer önemli noktalardır.


Kısacası Mamak, yeni kurulan bir ilçe olmasına rağmen zengin bir tarih belleğine sahiptir. Geçmişte yapılan yanlış şehirleşme politikaları sonucu gecekondu bölgesi olarak anılan Mamak, geleceğin cazibe merkezi hâline gelen bir ilçesi olma yolunda hızla ilerlemektedir.