MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://mugla.bel.tr/
info@mugla.bel.tr
4444801
Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak No:6 48000 Muğla
0
0
0
YEREL YÖNETİM
MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
https://mugla.bel.tr/
info@mugla.bel.tr
4444801
Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak No:6 48000 Muğla
0
0
0
YEREL YÖNETİM

Sektörler

Sürdürülebilir Çevre Gelişmiş Altyapı Arazi Kullanımı Dirençlilik Sosyal Katılım Sosyal Kalkınma Güvenlik Veri Ekonomi Dönüşüm Teknolojileri

Akıllı Şehir Bileşenleri

İletişim Teknolojileri Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilgi Teknolojileri Bilgi Güvenliği Akıllı Yönetişim Akıllı Yapılar Akıllı Ulaşım Akıllı Sağlık Akıllı Mekân Yönetimi Akıllı İnsan Akıllı Güvenlik Akıllı Enerji Akıllı Ekonomi Akıllı Çevre Akıllı Altyapı Afet ve Acil Durum Yönetimi

Muğla Belediyesi Osmanlı İmparatorluğu döneminde; Osmanlı vilayetlerinde belediye teşkilatının kurulmasını yaygınlaştıran 1877 tarihli Vilayet Belediye Kanunundan önce 1871 tarihinde kurulmuştur. Muğla Belediyesi’nin kuruluşta dayandığı yasal temel; 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesi ve 1871 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi olduğu düşünülmektedir. 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesinden sonra genel olarak ticaretin daha canlı olduğu Tuna Vilayeti kentleri ile Bağdat ve diğer bazı liman kentlerinde belediyelerin kurulabildiği göz önünde bulundurulduğunda, Muğla Belediyesi’nin yasal dayanağının 1871 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi olması daha güçlü bir ihtimal olarak değerlendirilmektedir. Muğla’nın Osmanlı Devleti’nin idari taksimatı içindeki yerine bakıldığında, 1876 tarihli Kanun-i Esasi’nin (Anayasanın) yürürlüğe girdiği tarihte Muğla (Menteşe), Aydın vilayetine bağlı liva statüsündedir. II. Meşrutiyetin başlangıcında (1908 yılında) bu statüsü değişmemiştir. Ancak 1919 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile Muğla (Menteşe) doğrudan merkeze bağlı, müstakil liva statüsüne kavuşmuştur. 1921 Anayasası döneminden beri de Muğla’nın idari taksimat içinde il olarak yer aldığı görülmektedir.

6 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Muğla Belediyesi, il nüfusu 750.000’in üzerinde olması sebebiyle kanunun çıktığı tarihten sonraki ilk mahalli idareler seçimleri olan 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Muğla Büyükşehir Belediyesi hüviyetine kavuşmuştur. Muğla Belediyesi sürecinde sadece Menteşe İlçesinden sorumlu iken, Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçilmesi ile birlikte Muğla İlindeki 13 ilçeden sorumlu hale gelinmiştir. Ayrıca ilgili kanun ile birlikte Muğla İli genelinde kapatılan belde belediyeleri ve bunlara ait iştiraklerin tüm borçlarının devri de Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmıştır. Böylelikle Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçilmesi ile birlikte; hem sorumluluk alanı oldukça genişlemiş hem de ciddi bir borç stoku sahibi olunmuştur. 

Muğla Belediyesinde 1999-2014 yılları arasında 3 dönem Belediye Başkanlığı yapan Dr. Osman GÜRÜN, Mart 2014 ve Mart 2019 yerel seçimlerinde de Muğla halkının büyük teveccühü ile yeniden başkanlığa seçilmiş olup, Muğla Büyükşehir Belediyesinin başkanı olarak görevine devam etmektedir. 2014-2019 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi statüsüne kurumsal geçiş sürecinin tamamlanması ve Muğla ili genelindeki mahalli müşterek ihtiyaçların hızlı ve etkili bir biçimde karşılanması için büyük bir özveri ile görev yapılmış olup, sonraki süreçte de aynı bağlılık ile çalışmalar devam etmektedir.

Muğla Büyükşehir Belediyesinin bağlı kuruluşu Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’dür. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 4 adet faal ve 2 adet gayri faal olmak üzere 6 adet iştiraki bulunmaktadır. Faal iştirakler; Muğla Kent Hizmetleri İnş. Tur. San. Tic. A.Ş. (MUTTAŞ), Muğla Büyükşehir Belediyesi Emek Personel Limited Şirketi (MUBEP), Bağyaka Maden Suyu ve Kaplıca İşletmeleri Turizm Ticaret Anonim Şirketi, Muğla El Sanatları San. Tic. Ltd. Şti. (MELSA) olup, gayri faal iştirakler ise Toktaş İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Akayaka-Gökova Güçbirliğ A:Ş., Akyaka İktisadi İşletmesi ve BELTES Tarım Ve Orman Ürünleri Ticaret Anonim Şirketi’dir. Ayrıca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öncülüğünde kurulan Muğla Teknopark A.Ş.’de, Büyükşehir Belediyemiz %2,2 oranında hisseye sahiptir.